Toekomstbeeld
Station Nijmegen is een belangrijke plek in de stad. Hier komen iedere dag tienduizenden reizigers bij elkaar. Ze reizen met de trein, met de bus, met de fiets of zijn te voet. Maar de omgeving van het station voelt niet fijn aan. Het is er rommelig en routes naar de binnenstad zijn niet duidelijk. Ook voelt het gebied soms niet veilig. Dat moet anders.
Rondom het station - aan beide kanten van het spoor - komen er veel nieuwe appartementen, werkplekken, horeca en andere voorzieningen bij. Voor al deze nieuwe bewoners en gebruikers moet de omgeving een fijne plek zijn om elkaar te ontmoeten, te sporten en te spelen.
Er verandert dus veel rondom het station de komende jaren. Het is belangrijk dat al die plannen goed bij elkaar passen. Hoe we dat gaan doen, staat in de Gebiedsvisie Stationsdistrict. Die is in november 2024 vastgesteld door de gemeenteraad. Iedereen die in dit gebied iets wil bouwen, moet zich houden aan de spelregels die in dat document staan.
Wat zijn de belangrijkste punten?
1. Het Stationsdistrict als onderdeel van het verbrede centrum hoort echt bij de binnenstad
We bouwen aan een stukje stad waarin mensen wonen, werken en zich kunnen ontspannen. Vooral mensen die veel gebruik maken van het station vinden hier een woning of een werkplek. Er komen 2000 nieuwe appartementen voor verschillende soorten bewoners. Ook maken we nieuwe werkplekken, maar ook ruimte voor bijvoorbeeld horeca, een kleine supermarkt, een sportschool of kleine bedrijfjes. Het gebied zal overdag en ’s avond levendig en gezellig zijn.
2. Belangrijke plek voor openbaarvervoer
Het station en omgeving zijn en blijven op de eerste plaats een belangrijke plek waar trein, bus, fiets en voetganger bij elkaar komen. De hele regio maakt hier gebruik van. Nijmegen krijgt de komende jaren nog meer inwoners, waardoor deze plek nog belangrijker wordt. Er zijn weinig parkeerplekken, want trein en bus staan voor de deur.
3. De buitenruimte moet veel fijner worden
In het Stationsdistrict komt veel bij elkaar. Je ziet de geschiedenis van het gebied, en er zijn veel wegen, stoepen, fietspaden en busbanen. Er staan al veel gebouwen, en er komen er nog veel meer bij. Dat betekent dat de buitenruimte heel goed moet worden. Er komen duidelijke routes naar de binnenstad, en we willen fijne plekken voor ontmoeting, sport en spel. Kortom, een plek waar je graag wilt komen en wilt blijven.
Het is belangrijk dat alle bussen, fietsers, voetgangers en auto’s in het gebied goed en veilig kunnen bewegen. Dat betekent dat we sommige wegen de komende jaren flink gaan aanpakken. Daarvoor maken we nu de eerste plannen.
4. Aandacht voor de geschiedenis
Station Nijmegen ligt hoog in het landschap. Die verhoging is ontstaan in de laatste IJstijd. Dat is uniek in Nederland. We maken gebruik van die bijzonder situatie om een groen spoorpark te maken aan de westzijde van het station.
Aan de centrumkant van het station zie je goed hoe Nijmegen in de 19e eeuw is opgebouwd. We kennen de brede singels rondom de binnenstad, zoals de Van Schaeck Mathonsingel, de Oranjesingel en de Nassausingel. Ook het Keizer Karelplein stamt uit die tijd. In de Tweede Wereldoorlog is er helaas veel verloren gegaan. Als we het Stationsdistrict opnieuw inrichten, zorgen we dat we die prachtige geschiedenis weer beter laten zien.
5. Klaar voor de toekomst
Het klimaat verandert snel, en in het Stationsdistrict houden we daar rekening mee. We richten het gebied zo in dat er voldoende koelte, schaduw en water aanwezig is. Dat betekent dat we veel bomen, struiken en ander groen planten. Dat is ook goed voor de dieren en insecten die in het gebied wonen. Zo ontstaan fijne plekken om te komen en te blijven.