Het Nieuwe Metterswane

Het Nieuwe Metterswane wordt een uitnodigend multifunctioneel gebouw op een belangrijke plek in de stad. Wanneer je het station uitloopt, springt het gebouw direct in het oog. De belangrijkste verbindingen met de binnenstad lopen langs het gebouw.Er komen 276 appartementen in het nieuwe gebouw, onderverdeeld in sociale huur, midden huur en vrije sector koopappartementen. Op de begane grond is er ruimte voor bijvoorbeeld en supermarkt en horeca. Onder Het Nieuwe Metterswane komt een ondergrondse parkeerkelder.

Hoe ziet het gebouw eruit?

Het gebouw wordt een complex met verschillende hoogtes tot maximaal 23 etages. De verschillende hoogtes van Het Nieuwe Metterswane gaan het poppodium Doornroosje en de Nimbustoren met elkaar verbinden, en zorgt hiermee voor een aantrekkelijke toevoeging aan het Stationsdistrict. Ook wordt het gebouw voorzien van groene daken en een duurzaam energiesysteem en komen er parkeerplekken voor deelauto’s.

Op december 2023 is de bouw gestart van Het Nieuwe Metterswane en de verwachting is dat het gebouw eind 2026 af is. De verkoop van appartementen start eind 2024.

Het Nieuwe Metterswane is ontwikkeld door KonderWessels Projecten en uitgevoerd door Veluwezoom Verkerk Bouw en Wessels Rijssen als bouwcombinatie Metterswane. Het ontwerp is afkomstig van architect Dirk Peters van Barcode Architects. Kijk voor meer informatie op metterswane.nl.


 

Stadsschouwburg

Aan het Keizer Karelplein staat de Stadsschouwburg. Het is een Rijksmonument uit de wederopbouwperiode dat tussen 1955 en 1961 is gebouwd aan het Keizer Karelplein. Het gebouw onderging de afgelopen 60 jaar geen grote verbouwingen. Het is nu echt nodig.

De Stadsschouwburg wordt van binnen en buiten verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Ook wordt het pand gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek. Bij de verbouwing worden installaties (zoals werktuigbouwkundige, elektrotechnische en theater-technische installaties) vervangen die aan het eind van hun levensduur zijn. Ook worden er bouwkundige aanpassingen gedaan, onder andere om beter verbinding te kunnen maken met de stad. 

Eind februari 2024 is een architect geselecteerd voor de verbouwing van de Stadsschouwburg. Team diederendirrix vormt samen met Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, Huisman & Van Muijen Installatieadviseurs en DGMR als adviseur Bouwfysica en brandveiligheid de kern van het ontwerpteam.
De verwachting is dat het ontwerp begin 2025 gereed is. De Stadsschouwburg sluit vanaf half 2025 en opent in het najaar van 2027 weer voor publiek. In de loop van 2024 wordt het eerste ontwerp getoond voor de Stadsschouwburg.  

De gemeente Nijmegen is als gebouweigenaar verantwoordelijk voor de verbouwing. De Stichting Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging heeft als gebruiker een belangrijke stem in het ontwerp en het proces.
Ook tijdens de verbouwing gaat de programmering door op andere locaties zoals het Concertgebouw de Vereeniging en andere plekken in Nijmegen. Meer over de programmering is te vinden via stadsschouwburgendevereeniging.nl. 

Het is een ontwerp van architect Bijvoet & Holt uit 1955. In 2013 is gebouw aangewezen als rijksmonument uit de wederopbouwperiode. HIer wordt rekening mee gehouden bij het ontwerp.